در شرایطی که دولت و مجلس برای حمایت از مستأجران بستههای مالی متعددی از جمله وام ودیعه مسکن تصویب کردهاند، یک مانع ساده اما حیاتی، بسیاری از شهروندان را از این حمایت محروم کرده است: نداشتن کد رهگیری.
به گزارش حدید نیوز؛ طی هفتههای اخیر، گزارشهای متعددی از شهروندان به خبرگزاری فارس رسیده که نشان میدهد برخی موجران بهدلیل نگرانی از مالیات خانههای خالی، از ثبت قرارداد و صدور کد رهگیری خودداری میکنند؛ اقدامی که باعث میشود مستأجران امکان ثبتنام در سامانه وام ودیعه مسکن را نداشته باشند.
این مشکل زمانی تشدید شد که ارسال کد رهگیری، نیازمند تأیید پیامکی مالک و مستأجر شد. تغییری که بهجای تسهیل، به یک گره جدید تبدیل شده است.
در واکنش به این وضعیت، جمعی از مستأجران با ثبت پویشی در سامانه فارسمن، خواستار ورود نهادهای مسئول برای پایان دادن به این بلاتکلیفی شدهاند.
متن این پویش تصریح میکند:
«صاحبان خانه و املاک به دلیل ترس از مالیات به مستاجرها کد رهگیری نمیدهند و به همین دلیل از ثبتنام برای دریافت وام ودیعه محروم شدهایم.»
طبق قانون، ثبت رسمی قراردادهای اجاره، وظیفهای است که باید از سوی مشاوران املاک انجام شود و دریافت کد رهگیری، نهتنها به شفافیت بازار کمک میکند، بلکه از مشمول شدن ملک بهعنوان خانه خالی جلوگیری خواهد کرد.
اما در عمل، بهدلیل خلأ نظارتی و نبود ضمانت اجرایی کافی، بسیاری از این قراردادها خارج از چارچوب رسمی انجام میشود.
پیشنهاد کارشناسان: بهبود فرآیندهای دولتی و حذف وابستگی به رضایت طرفین
کارشناسان حوزه مسکن تأکید دارند که دولت باید زیرساخت ثبت قراردادها را بهگونهای ساماندهی کند که حقوق مستأجران در گرو موافقت موجر یا تأیید پیامکی او قرار نگیرد.
موضوعی که با بازفعالسازی و ایجاد مسیرهای شفاف برای ثبتنام مستأجران قابل حل است.
در حال حاضر، چشم امید مستأجران به نهادهایی مانند وزارت راه، سازمان امور مالیاتی و کمیسیونهای تخصصی مجلس است تا با اصلاح این رویه، دسترسی به حمایتهای دولتی را از حالت معلق خارج کنند./ فارس