کد QR مطلبدریافت صفحه با کد QR

شهید جمهور | دولت شهید رئیسی در آینه عمل

30 ارديبهشت 1404 ساعت 10:35

شهید رئیسی در طول سه سال خدمت خود در دوران ریاست‌جمهوری، پیشرفت‌های چشمگیری در عرصه‌های مختلف از جمله حل مشکلات معیشتی، افزایش اشتغال در بخش اقتصادی و افزایش تجارت خارجی با همسایگان در سیاست خارجی داشت.


به گزارش حدید نیوز: امروز ۳۰ اردیبهشت‌ماه، نخستین سالگرد شهادت‌ عالی‌ترین مقام اجرایی کشور است؛ حادثه‌ای که سال گذشته در منطقه ورزقان رخ داد و در جریان آن، بالگرد حامل آیت‌الله سیدابراهیم رئیسی رئیس‌جمهور دولت سیزدهم و همراهان ایشان دچار سانحه و تمامی سرنشینان آن به مقام والای شهادت نائل آمدند.
شهید رئیسی در طول سه سال خدمت خود در دوران ریاست‌جمهوری، پیشرفت‌های چشمگیری در عرصه‌های مختلف از جمله حل مشکلات اقتصادی و معیشتی از طریق کنترل تورم، اصلاح نظام بانکی، ساخت مسکن، احیای واحدهای تعطیل و نیمه تعطیل، افزایش اشتغال در بخش اقتصادی و افزایش تجارت خارجی با همسایگان در سیاست خارجی داشت.
دولت شهید رئیسی همچنین حامی محرومان بود و بر مبارزه با فساد تاکید داشت و برنامه‌های مختلفی را برای تحقق وعده‌های خود دنبال کرد که در این گزارش به برخی از آنها اشاره خواهیم کرد.
حمایت از اقشار محروم و کم‌درآمد 
یکی از محورهای اصلی دولت سیزدهم، عدالت‌محوری و حمایت از اقشار محروم و کم‌درآمد جامعه بود. شهید آیت‌الله رئیسی همواره بر لزوم توجه ویژه به این قشر تأکید داشت. او در تاریخ ۲۰ اردیبهشت، در دیداری با مردم در مدرسه فیضیه قم با اشاره به اقدامات دولت در حمایت از اقشار ضعیف تدکید کرده بود که در تمامی تصمیم‌گیری‌ها، اولویت با فقرا و اقشار کم‌درآمد بوده است. برخی مشکلات حل شده و برای رفع دیگر مسائل نیز باید مسیر مشخصی را طی کنیم.
در آغاز دولت سیزدهم، هم‌زمان با حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی، به‌منظور جبران فشارهای اقتصادی بر اقشار متوسط و ضعیف، مبلغ یارانه‌های نقدی افزایش چشمگیری یافت؛ به‌طوری که دهک‌های اول تا سوم ماهانه ۴۰۰ هزار تومان و دهک‌های چهارم تا نهم ۳۰۰ هزار تومان یارانه دریافت کردند. این مبالغ نسبت به گذشته حدود هشت برابر افزایش داشت.
شهید رئیسی از سفرهای استانی تا حضور در بحران‌های طبیعی
دولت سیزدهم با انتخاب شعار «مردمی‌بودن»، تلاش کرد این رویکرد را در عمل نیز به اثبات برساند. یکی از مهم‌ترین جلوه‌های این مردمی‌بودن، آغاز جدی سفرهای استانی بود؛ به‌گونه‌ای که رئیس‌جمهور در دور اول سفرهای خود به تمام استان‌های کشور رفت و آخرین سفر دور دوم نیز به استان مازندران انجام شد.
علاوه بر سفرهای برنامه‌ریزی‌شده، رئیس‌جمهور در موارد وقوع بحران‌های طبیعی مانند سیل یا زلزله نیز بلافاصله به مناطق آسیب‌دیده سفر می‌کرد تا روند کمک‌رسانی را از نزدیک پیگیری کند. به‌عنوان نمونه، آیت‌الله رئیسی در دوم بهمن ۱۴۰۰، بلافاصله پس از بازگشت از سفر مسکو، راهی جیرفت شد تا از نزدیک در جریان رسیدگی به وضعیت سیل‌زدگان قرار گیرد.
تا پایان سال ۱۴۰۲، دولت سیزدهم مجموعاً ۴۵ سفر استانی انجام داد و در دو ماه نخست سال جاری نیز چهار سفر دیگر انجام شده است. در این سفرها، دیدارهای مردمی از محورهای اصلی برنامه‌ها بوده است. همچنین «میز خدمت» در استان‌ها راه‌اندازی می‌شد و وزرا و معاونان رئیس‌جمهور با مردم دیدار مستقیم داشتند و نامه‌های مردمی نیز جمع‌آوری و پیگیری می‌شد. در تهران نیز اعضای کابینه با حضور نوبتی در دفتر ارتباطات مردمی دولت، پاسخگوی تلفنی مردم بودند.
طبق اطلاعیه‌ای که سازمان برنامه و بودجه کشور منتشر کرده، حاصل دو دور سفر استانی دولت سیزدهم، تصویب بیش از ۴۵۰۰ مصوبه با اعتباری بالغ بر ۲۸۸ هزار میلیارد تومان (همت) بوده است. از این میزان، ۱۸۸ هزار میلیارد تومان تخصیص یافته که در نتیجه آن، بیش از ۱۱۰۰ پروژه عمرانی در قالب مصوبات این سفرها تکمیل و به بهره‌برداری رسیده‌اند.
شهید رئیسی معتقد بود در شرایط اختلاف پیشرفتی در کشور حاصل نمی‌شود
آیت‌الله رئیسی رویکردی مبتنی بر پرهیز از تنش و اختلافات داشت. او به خوبی می‌دانست که در شرایط تنش و اختلاف، هیچ پیشرفتی در امور کشور حاصل نمی‌شود و انرژی نهادهای مختلف به جای تمرکز بر خدمت به مردم، صرف درگیری‌های بی‌فایده‌ای می‌شود که تنها موجب ناامیدی مردم خواهد شد. به همین دلیل، دولت سیزدهم همواره سعی داشت خود را از هرگونه تنش با دیگر قوا دور نگه دارد.
شهید آیت‌الله رئیسی با تأکید بر اهمیت تعامل، همگرایی و هماهنگی میان مجلس و دولت، بیان کرده بود که «این تعامل به معنای نادیده گرفتن نقدهای اصلاح‌گرایانه نمایندگان نیست. ما بارها گفته‌ایم که نقدهای سازنده به اصلاح امور دولت کمک می‌کند و از آن استقبال می‌کنیم. برخی ممکن است بخواهند نشان دهند که میان دولت و مجلس اختلافاتی وجود دارد، اما این امر باعث بروز تنش و درگیری نمی‌شود.»
دولت سیزدهم «گشت ارشاد مدیران» را راه‌اندازی کرد
مبارزه با فساد و مقابله با مدیران فاسد یکی از اولویت‌های مهم دولت سیزدهم بود. دولتمردان بارها اعلام کردند که در این مسیر هیچ خط قرمزی ندارند. شهید آیت‌الله رئیسی در این باره تأکید کرده بود: «در گذشته، در مبارزه با فساد خط قرمزهایی وجود داشت و برخی مسئولین می‌گفتند فلان شخص برای ما خط قرمز است و نباید به آن نزدیک شوید. ما این خط قرمزها را از میان برداشته و اعلام کردیم که خط قرمز ما منافع ملی است و با مفسدین، حتی اگر در میان افرادی با مسئولیت و نفوذ باشند، برخورد خواهیم کرد و برخورد کردیم.»
در همین راستا، دولت «گشت ارشاد مدیران» را راه‌اندازی کرد و دفتر بازرسی ریاست‌جمهوری به عنوان مسئول نظارت بر عملکرد مدیران دولتی تعیین شد.
محمد دهقان، معاون حقوقی رئیس‌جمهور شهید، در این زمینه گفته بود: «به محض اینکه مسئولان دولتی هر گونه فسادی را در دولت شناسایی کنند، خودشان پیگیری می‌کنند.»
علاوه بر این، دولت برای مقابله با تخلفات، اقداماتی نظیر برقراری سامانه تلفنی ۲۷۷۷، تکمیل فرایند دولت الکترونیکی، راه‌اندازی درگاه ملی مجوزهای کسب‌وکار و شفاف‌سازی عملکرد مالی ۲ هزار شرکت دولتی را نیز به اجرا درآورد.
مهار تورم و رشد نقدینگی از اولویت‌های دولت شهید رئیسی
کنترل و کاهش تورم از وعده‌های کلیدی دولت سیزدهم بود. این دولت با تأکید بر جلوگیری از خلق پول و مهار رشد نقدینگی، این اقدامات را به‌عنوان راهکارهایی مؤثر برای کنترل تورم معرفی کرد. در نتیجه این سیاست‌ها، نرخ تورم در دوره دولت سیزدهم به حدود ۲۳ درصد کاهش یافت.
شهید آیت‌الله رئیسی در آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم، درباره روند کاهش تورم بیان کرده بود: «ما کار را در شرایطی آغاز کردیم که تورم نزدیک به ۶۰ درصد بود. تلاش کردیم کسری بودجه نداشته باشیم یا اگر هم کسری وجود داشت، آن را از طریق ایجاد درآمد جبران کنیم، نه با استقراض یا چاپ پول. اکنون تورم به کانال ۳۰ درصد رسیده و روند کاهشی آن ادامه دارد؛ این روند به‌تدریج در قیمت‌ها نیز اثر خواهد گذاشت.»
شهید رئیسی مصمم به ساخت ۴ میلیون واحد مسکن طی ۴ سال
حدود شش ماه پیش از آغاز به کار دولت سیزدهم، مجلس یازدهم قانونی تصویب کرد که دولت را موظف می‌کرد به‌طور متوسط سالانه یک میلیون واحد مسکونی بسازد تا بخشی از مشکل کمبود و گرانی مسکن برطرف شود. شهید آیت‌الله رئیسی نیز با پذیرش این مسئولیت، وعده ساخت ۴ میلیون واحد مسکن طی ۴ سال را مطرح کرد و از نخستین روزهای آغاز به کار دولت، پیگیر تحقق این هدف شد.
در این راستا، «نهضت ساخت مسکن» راه‌اندازی شد و برنامه‌هایی شامل ساخت مسکن در شهرها و روستاها، واگذاری زمین و احیای بافت‌های فرسوده در دستور کار دولت قرار گرفت.
شهید رئیسی در آخرین گفت‌وگوی تلویزیونی خود با مردم در تاریخ ۱۸ اردیبهشت، درباره وضعیت تحقق این وعده اظهار کرد: «تاکنون شاهد تولید ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار واحد مسکونی در کشور هستیم. در بخش مسکن روستایی، روند ساخت فعال است و بیش از ۲۶۰ هزار واحد تحویل داده شده است. همچنین ۱۰۰ هزار واحد نیز به مددجویان تحویل داده شده. امروز تولید مسکن در کشور فعال است. دولت سیزدهم مصمم است وعده ساخت مسکن را عملی کند و در این مسیر، مشارکت مردم را نیز ضروری می‌داند.»
همچنین دولت سیزدهم از میان ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر باقی‌مانده از دولت‌های گذشته، موفق شد ۱۴۰ هزار واحد را تکمیل و تحویل مردم دهد.
احیای کارخانه‌های تعطیل و نیمه تعطیل
احیای واحدهای تولیدی تعطیل و نیمه‌تعطیل یکی از سیاست‌های اصلی دولت سیزدهم بود. در همین راستا، «نهضت احیای واحدهای اقتصادی» در سال ۱۴۰۰ به ابتکار دولت و زیر نظر معاون اول رئیس‌جمهور تشکیل شد.
هدف از راه‌اندازی این نهضت، خنثی‌سازی اثر تحریم‌ها، مردمی‌سازی اقتصاد، و ایجاد سازوکاری چابک، منعطف، پاسخگو و مردم‌پایه برای رصد مداوم وضعیت اقتصادی کشور و اتخاذ تصمیمات به‌موقع و هوشمندانه بود. مأموریت اصلی این سازوکار، احیا، نوسازی و فعال‌سازی واحدهای اقتصادی راکد و نیمه‌فعال، با مشارکت مردم، جوانان، و بهره‌گیری حداکثری از ظرفیت شوراهای عالی، ستادها، وزارتخانه‌ها، دستگاه‌های اجرایی، بانک‌ها، نهادهای عمومی و انقلابی و شرکت‌های دولتی تعریف شد.
در کشور حدود ۵۰ هزار واحد تولیدی تعطیل یا نیمه‌تعطیل وجود دارد. نهضت احیای واحدهای اقتصادی تاکنون موفق شده است ۸۷۷۰ واحد تولیدی راکد یا نیمه‌فعال را در سراسر کشور احیا کند و ۷۲۰ واحد دیگر نیز در مراحل نهایی احیا قرار دارند. این اقدامات نقش مهمی در ایجاد اشتغال ایفا کرده‌اند. 
شهید آیت‌الله رئیسی در تاریخ ۲۷ اردیبهشت، برای آخرین بار در مراسم احیای ۳۹۵ واحد تولیدی در استان مازندران حضور یافت. چند روز پس از آن، وزیر کشور در بازدید از کارخانه صنایع پوشش در گیلان گفت: «این کارخانه یکی از صدها پروژه‌ای است که با پیگیری مستقیم شهید آیت‌الله رئیسی احیا شد. قرار بود ایشان در دومین سفر استانی مجدداً از این واحد بازدید کنند، اما امروز ما به یاد رئیس‌جمهور شهید در این مکان حاضر شدیم.»
علاوه بر این، دولت سیزدهم اقدامات مهم دیگری نیز به انجام رساند که از جمله آن‌ها می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:
* اجرای واکسیناسیون عمومی و کنترل بیماری کرونا
* اصلاح نظام بانکی
* تقویت شرکت‌های دانش‌بنیان
* افزایش تولید نفت
* آزادسازی دارایی‌های بلوکه‌شده ایران در کره‌جنوبی
* توجه به مسائل زیست‌محیطی از جمله احیای دریاچه ارومیه، مقابله با ریزگرد‌ها، احیای تالاب‌ها و خلیج گرگان و رسیدگی به بحران کم‌آبی
* احیای ۱۵۰۰ معدن راکد
* افتتاح چندین بیمارستان در شهر‌های مختلف کشور
* ارائه خدمات درمانی رایگان به کودکان زیر هفت سال
* تکمیل پروژه‌های نیمه‌تمام ریلی و فرودگاهی
* تلاش برای جلوگیری از کسری بودجه
* اجرای طرح رتبه‌بندی معلمان
* افزایش تولید برق و جلوگیری از خاموشی‌های تابستانی
* دستاورد‌های قابل توجه در حوزه دفاعی
منبع: فارس


کد مطلب: 40437

آدرس مطلب :
http://www.hadidnews.com/news/40437/شهید-جمهور-دولت-رئیسی-آینه-عمل

حدید نیوز
  http://www.hadidnews.com